Питат сърбите: Искате ли независимо Косово? 30.12 | 11:27

Николич предлага да реши кардинално проблема с референдум

От Филипа Тодева

Президентът на Сърбия Томислав Николич се обяви за референдум, на който народът да се произнесе по въпроса за независимостта на Косово, предаде БТА.

Николич заяви, че е време да се каже кои са червените линии по отношение на Косово, които Сърбия не може да премине, че страната има само една политика, определена от нейния парламент и окончателното решение за Косово трябва да вземе народът на референдум.

"Трябва да се учреди Съюз на сръбските общини и да не се приемат исканията, измислени от Прищина", каза Николич. Той смята, че не трябва да се приемат и предложенията от Брюксел за премахване на всички паралелни сръбски институции в северно Косово.

Николич се притеснява, че ЕК ще поиска от Белград да признае независимостта на бившата автономия. Най-вероятно това ще се случи въпреки че никога не е имало подобно формално изискване и то не е споменавано нито от Катрин Аштън, нито от Щефан Фюле.

"Ако гражданите на Сърбия ми кажат да подпиша независимостта на Косово, бих напуснал поста, който заемам", заяви президентът.

Водещи

Най-четени