Плащат до 50 хил. долара за наши крадени коли в Сирия 06.09 | 16:22

Масово се изнасяли редовни автомобили втора ръка от страната ни

От Елица Елефтерова

Крадени лимузини и джипове от България се продават на цени между 40 и 50 хиляди долара в Сирия. Два пъти повече плащали сирийците за задигнати камиони и строителна техника, за която също има пазар в близкоизточната страна, съобщават полицаи, разследващи кражбите на автомобили.

Масово се изнасяли редовни автомобили втора ръка, които се транспортират до турския граничен град със Сирия Рейханлъ. Причината е, че ако автомобилът у нас струва 5000 лева, в Близкия изток цената му е около 10 000 долара. За всеки курс българските шофьори получавали по 800 долара, а след това колата била купувана от сирийските бунтовници.

Разследващи разказват каква е схемата. Автомобилът се регистрира у нас и собственикът я кара до турско-сирийската граница, където се правят сделките, съобщава в. "Монитор”. Търговецът сваля номерата на автомобила и се прибира с автобус в България. Това се прави, за да може след това автомобилът да се бракува в КАТ.

Задължителното бракуване се прави, за да не се водят на един човек 30 - 40 автомобила и след това от приходната агенция да го проверяват откъде има доходи за толкова возила.

Само преди дни Абхазската новинарска агенция разпространи видео на пикап с български номера, в който са превозвани противотанкови ракети. Автомобилът бил шофиран от бойци на джихадистката групировка "Ан Нусра", които са разстреляни от сирийските правителствени сили.

Проверка обаче показала, че автомобилът е абсолютно редовен, никога не е бил краден и е регистриран на името на сирийски гражданин, пребиваващ в страната.

 

Най-четени