Плевнелиев: Консулство в Тараклия ще доближи българите в Молдова до родината и ЕС 16.11 | 15:19

Вие сте истинският символ на българщината, каза държавният глава на среща с тях

От iNews.bg

С разкриването на Консулство на Република България в Тараклия българите от молдовския Тараклийски район ще бъдат по-близо до България и до Европа, заяви президентът Росен Плевнелиев в Тараклийския държавен университет "Григорий Цамблак", където разговаря с възпитаници и преподаватели на единственото българско висше училище зад граница.

Държавният глава посочи, че е налице политическа воля на молдовските власти Тараклийският район да бъде запазен като самостоятелна териториално-административна единица след провеждането на планираната от Молдова реформа в тази област. България допринесе също така за отпадането на визите за краткосрочни пътувания на молдовски граждани в Европейския съюз и тази подкрепа получи признанието на политическото ръководство на Молдова, допълни президентът, като обобщи резултатите от официалното си посещение в Република Молдова.

"Искаме българите в Молдова да се развиват, да имат перспектива. Вие сте истинският символ на българщината - скромни, добронамрени, трудолюбиви и хора, които знаят своите корени и пазят честта и завета на своите предци. Вие сте най-силният мост на приятелство между България и Молдова и фундамент на нашите отношения", с тези думи държавният глава се обърна към възпитаниците и преподавателите на висшето училище.

В приветствието си държавният глава припомни делото на бесарабските българи в периода на българското Възраждане и техния принос за изграждането на фундаментите на Третата българска държава. Българите от Бесарабия участват активно и в обществено-политическия живот на България, припомни президентът.

"Регионът е нашият общ дом и само заедно можем да го развиваме по мирен и демократичен начин. Ще окуража българския бизнес, местните власти и българските университети да бъдат по-активни и да търсят сътрудничество с българската общност в Тараклия, където съществува огромен потенциал", каза още държавният глава. Пред представителите на българското национално малцинство в Молдова президентът обяви, че ще насърчи български компании от сектора на информационните и комуникационните технологии, фармацията, леката промишленост, да установят контакти с местните власти на Тараклия и с партньори от района.

Постигнато беше и съгласие с молдовските власти за преобразуването на Тараклийския държавен университет във филиал на българско висше училище, обяви още президентът Росен Плевнелиев и допълни, че Русенският университет "Ангел Кънчев" вече е заявил интерес към реализацията на проекта.

Да бъде създаден Български културен център в Тараклия, който да работи и за привличането на повече български инвестиции в молдовския район с компактна българска общност и да се осигури допълнителна информация по възможностите за образование, обучение и за кариерно развитие и за създаването на кариерни центрове по модела на висшите училища в България, поискаха още сънародниците ни в Молдова по време на срещата с българския държавен глава.

Водещи

Най-четени