Плевнелиев: Насилието в Сирия трябва да бъде прекратено веднага 25.09 | 20:40

Пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк президентът обяви, че няма кауза, която да оправдава убиването на невинни хора

От Елена Кирилова

Пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк президентът Росен Плевнелиев призова насилието в Сирия да бъде незабавно прекратено, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Плевнелиев подчерта, че нито една кауза не оправдава убиването на невинни хора, ето защо способността да бъде въздадена справедливост е ключова за противодействие на международния туризъм.

"За съжаление няма държава или общност, които да са застраховани срещу терористични атаки. Само преди няколко седмици в София отдадохме почит на загиналите петима израелски и един български гражданин, загинали при атентата на летище Сарафово”, каза президентът.

Той изрази решимостта на страната ни да изправи пред съда извършителите и организаторите на терористичния акт в Бургас. Росен Плевенелиев обясни, че продължава да е сериозно обезпокоен от продължаващото насилие в Сирия, което доведе до пълната загуба на легитимност на управляващия режим.

Държавният глава акцентира върху това, че влошаването на хуманитарната ситуация в Сирия и нарастващия брой бежанци създават сериозни рискове за съседните държави. Ето защо той призова виновните за извършените престъпления да бъдат изправени пред Международния наказателен съд.

България категорично подкрепя мирните инициативи на ООН и предложенията на специалната организация Кофи Анан и Лакдар Брахими за прекратяване на насилието в Сирия, поясни Плевнелиев. Спирането на насилието в Сирия трябва да бъде последвано от период на преход и създаването на правителство, представляващо всички общности в страната. Това би гарантирало правата на гражданите, независимо от религиозната и етническата им принадлежност.

"България се надява скоро да бъдат подновени преките преговори между Израел и Палестинската автономия, които да отговорят на легитимните интереси и на двете страни и да доведат до постигането на общо споразумение”,  заяви Росен Плевнелиев.

Той изрази желанието си да бъдат положени повече усилия от страна на международната общност по въпросите на разоръжаването и неразпространението на оръжия за масово унищожение. Росен Плевнелиев призова Иран да окаже пълно съдействие на Международната агенция за атомна енергия по отношение на ядрената си програма и за спазване на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.  

Българския държавен глава смята, че политическите лидери трябва да насочат усилията си към насърчаването на толерантността между етническите и религиозни общности. По думите му страната ни продължава да подкрепя процеса на разширяване на Европейския съюз със страните от Югоизточна Европа и Западните Балкани.

"Преди няколко месеца на Конференцията "Рио+20” дадохме заявка за изграждането на "по-зелен” и по-сигурен свят и всички обявихме, че пътят на устойчивото развитие е единствено правилният. Време е да продължим напред и да предприемем конкретни действия”, заяви Росен Плевнелиев.

Президентът призова за предприемането на конкретни действия, свързани с осъществяването на целите за устойчиво развитие на дневния ред на Конференцията "Рио+20”. Въпросните действия трябва да бъдат включени в рамковата програма на ООН за развитие след 2015 г., като България е готова да помогне. Плевнелиев потвърди и подкрепата на България за кандидатурата на Ирина Бокова за втори мандат като генерален директор на ЮНЕСКО.

Водещи

Най-четени