Плевнелиев иска от Кищинев подкрепа за българското малцинство 16.11 | 10:01

Президентът ще се срещне и със сънародниците ни в Молдова

От iNews.bg

Държавният глава Росен Плевнелиев се срещна в Кишинев с новоизбрания президент на Република Молдова Игор Додон, по негова молба. Росен Плевнелиев и Игор Додон обмениха мнения по ситуацията в Молдова след изборите за президент на 13 ноември, както и по въпроси от регионалния, европейския и международния дневен ред.

Президентът Росен Плевнелиев поздрави Додон с избирането му за президент на Молдова и изрази надежда, че изборът на молдовския народ е в подкрепа на усилията за задълбочаване на традиционно приятелските отношения между България и Молдова на всички равнища. Държавният глава подчерта необходимостта да бъдат продължени ключовите реформи в страната, които да възвърнат доверието на молдовските граждани към институциите.

Българският президент отново изрази удовлетворение от съгласието на молдовските власти Република България да разшири дипломатическото си присъствие в Тараклийския район на Молдова, където е концентрирана втората по големина историческа българска общност зад граница. Плевнелиев се надява, че политиката на молдовските институции по отношение на съхраняването на националната, езикова и културна идентичност на българското национално малцинство в страната ще намери приемственост. Разчитаме, че в рамките на териториално-административната реформа Тараклийският район ще бъде запазен, подчерта българският държавен глава по време на разговора.

Във втория ден от официално си посещение в Молдова президентът Росен Плевнелиев ще разговаря с представители на българското национално малцинство в Тараклия и с възпитаници на Тараклийския държавен университет, който е единственото българско висше училище зад граница.

Водещи

Най-четени