Плевнелиев към Бан Ки Мун: Разчитаме на помощ от ООН за бежанците 23.09 | 13:32

България подкрепя кандидатурата на Бокова за втори мандат в ЮНЕСКО

От Христина Рафаилова

Капацитетът на страната ни за прием на сирийски бежанци е изчерпан и България разчита на съдействието на международната общност. Това е заявил президентът Росен Плевнелиев по време на срещата си с главния секретар на ООН Бан Ки Мун в Ню Йорк.  

Държавният глава е добавил, че у нас все повече нараства броят на търсещите убежище от размирната страна, съобщават от прессекретариата на Президентството.

"България осъжда категорично използването на химическо оръжие срещу мирното население в Сирия, това е абсолютно неприемливо и виновните за това трябва да бъдат наказани", каза още Плевнелиев. 

Пред президента генералният секретар определи случващото се в Сирия като трагедия. Хуманитарната криза е огромна, броят на бежанците достига пет милиона души, а на вътрешно разселените лица – два милиона души, подчерта Бан.

ООН ще работи заедно с Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) за поставяне под контрол и унищожаване на запасите от химическо оръжие в арабската държава. Бан Ки Мун е изразил своята подкрепа за търсене на политическо решение на сирийската криза. Предстои Изпълнителният съвет на ОЗХО да утвърди плана "Кери-Лавров", след което се очаква резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

За първи път след близо 30 години България ще поеме председателството на Комитета по права на човека и социални въпроси, е станало ясно още по време на срещата.

Бан Ки Мун за пореден път е дал висока оценка на българите, които работят в системата на ООН. Държавният глава е потвърдил подкрепата на България за кандидатурата на Ирина Бокова за втори мандат като генерален директор на ЮНЕСКО.

В първия ден от работната си визита в САЩ президентът отбеляза със сънародници в Ню Йорк годишнината от обявяването на Независимостта на България.

Пред българската общност Росен Плевнелиев припомни историческите събития пред 105 години и призова българите, където и да са, да помнят историята си и нейните уроци.

Водещи

Най-четени