Пленарна сесия на ЕП ще бори проблема с бежанците, настъпващи към Европа 07.09 | 08:12

Германия ще финансира с 6 милиарда евро приемането на бежанци в страната

От iNews.bg

Започва важна пленарна сесия на Европейския парламент (ЕП) в Страсбург, предаде БНР. Депутатите ще обсъждат спорната тема за задължителен прием на бежанци чрез държавни квоти.

Очаква се в сряда председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер да представи пред парламента пълния си законодателен план за справяне с миграционната криза.

По-рано тази година комисията настояваше за въвеждането на задължителна солидарност между държавите-членки в  разпределението на мигрантите, но предложението бе отхвърлено от националните правителства.

Евродепутатите ще се запознаят с доклад за прилагане на решението за доброволното преразпределяне на 40 000 бежанци, пристигнали в Италия и Гърция. Европейския парламент настоява Еврокомисията да обособи постоянен механизъм за солидарно разпределение на бежанците.

По-рано стана и ясно, че управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел ще финансира с 6 милиарда евро приемането на бежанците в Германия.

3 милиарда евро ще бъдат включени в бюджета за 2016 година и още 3 милиарда ще бъдат предоставени на провинциите и местните власти, съобщи коалицията.

В преговори, продължили до късно снощи, лидерите на Християндемократическия съюз и на Социалдемократическата партия разискваха и дали на кандидатите за убежище трябва да се окаже материална помощ, вместо пари в брой. Този въпрос е бил един от най-спорните в разговорите.

 

 

Водещи

Най-четени