Повдигнаха обвинения на четирима, помогнали на един от атентаторите в Париж 21.01 | 11:10

Дадоха френско гражданство на мюсюлманина, спасил шестима заложници от смъртта

От Христина Рафаилова

Четирима души, за които се смята, че са помагали на единия от терористите, виновни за атаките в Париж,  ще бъдат обвинени. Това е решил съд в Париж е  решил да остави трима от тях в ареста. 

Те ще отговарят пред закона за това, че закупили и снабдили с нужните за извършването на нападението материали  Амеди Кулибали, който убили полицайка и четирима заложници. 

 Миналият петък френските власти извършиха редица арести във връзка с  атентатите.  8 от задържаните бяха освободени без да им бъдат повдигнати обвинения. 

Обвиняемите  са на 22, 25, 26 и 28 години.  Те ще останат в ареста по време на разследването срещу тях. 

Трима от тях имат криминални досиета и поне единият се е срещал с Кулибали в затвора, обявиха от френската прокуратура. 

От държавното обвинение заявиха, че властите работят с други страни за издирването на други заподозрени. Също така се работи за установяването на самоличността на отговорния за качването на клипа  на Кулибали, който се появи дни след кървавата атака в редакцията на  Charlie Hebdo. 

Същевременно вчера  мюсюлманинът, който спаси  шестима  от похитените от Кулибали получи френско гражданство на специална церемония. 

 Ласана Батили  беше награден за куража и героизма си от вътрешния министър Бернар  Казаньов е присъствието на премира  Манюел Валс. 

"Хората са равни  и цветът на кожата им няма значение. Франция е страната на човешките права", заяви Батили. 

Той живее в страната от 2006 година, като миналата година му е било отказано гражданство.

Водещи