Повторни избори в Гърция 17.06 | 08:43

На 17 юни гърците отново гласуват

От Ивелина Георгиева

В 7,00 ч. в южната ни съседка Гърция започна гласуването на новите предсрочни парламентарни избори.

В избирателните списъци са регистрирани около 9 850 000 гласоподаватели. Те трябва да изберат за четиригодишен срок 300 членове на еднокамарния парламент измежду кандидатите, представени от 21 партии и един партиен блок, както и 58 независими.

Общият брой на кандидатите за депутатски кресла е 4873, допълват световните информационни агенции, цитирани от БТА. Избирателните секции ще бъдат затворени в 19,00 ч., когато се очакват първите прогнозни резултати от анкетите "екзитпол".

Гражданите на южната ни съседка имат втори шанс да изберат правителство, което да може изправи държавата на крака, информира CNN.

Благодарение на неуспешните избори проведени в Гърция миналия месец, политиците на Европейския съюз се борят за предотвратяване на разпространението на кризата в Испания и Италия. Никола Спиро, директор на консултантската група Spiro Sovereign Strategy сподели, че Еврозоната е изправена пред сериозен риск от разпадане, а Гърция е държавата, която ще даде тон.

От 6 май, когато се проведоха първите избори, Гърция е без правителство. Нито една от трите кандидатирали се партии не успя да сформира коалиционно правителство и поради тази причина се назначиха избори за 17 юни.

Най-големите страхове на световните лидери са, че гръцките избори могат за втори път да претърпят провал. Така Гърция ще остане със слабо служебно правителство в момент, когато нацията се нуждае от ясно лидерство.

До края на юни страната трябва да определи допълнителни бюджетни съкращения, за да бъде съвместима с условията на своята програма за спасяване. Ако тя не направи това, от Европейската централна банка може да отрежат финансирането на гръцките банки.

Гърция е изправена пред 3,9 милиарда облигационен дълг през август, който се бори да плати, но нито едно правителство не е на власт от тогава.

Водещи

Най-четени