Погледнете дрехите си! Дали не са с марка „Ислямска държава“! 07.12 | 20:48

Разследване на Tribune de Geneve сочи, че ИД върти търговия с нефт и памук през Турция до Запада

От iNews.bg

Терористичната организация "Ислямска държава" си набавя финансови средства не само от търговията с нефт, но и от търговията с памук. Нещо повече – тази търговия се осъществява чрез Турция.

Данни за бизнеса на джихадистите с Анкара публикува швейцарският вестник Tribune de Geneve.

Публикацията идва малко след като иранското разузнаване и руските служби разкриха маршрутите, през които Турция получава нефта от ИДИЛ.

"Памукът е един от основните ресурси на Сирия. Сега той е в ръцете на "Ислямска държава", пише изданието, като подчертава, че голям финансов ресурс терористите си докарват именно като търгуват с него, а има и мрежа от посредници.

Потресаващият извод, до който стига авторът на статията Мишел Санти, е, че в крайна сметка сирийският памук стига до производствата на предприятията за дрехи в Западна Европа. Освен това се отбелязва, че е трудно да се докаже произходът на суровините.

Санти отбелязва, че се смята за по-важно за участниците в пазараа качеството на дрехите, а не откъде идват суровините, от които са изработени.

"Ресурсите, които "Ислямска държава" си докарва от търговията на сирийския памук, са 2 милиона долара на ден", твърди той.

Водещи

Най-четени