Подвариантът на Омикрон Кракен стигна до Черна гора 19.01 | 18:15

XBB.1.5. е нов подвариант на Омикрон, създаден от комбинацията на два други подварианта на този щам

От iNews

Лабораториите на отдела за молекулярна диагностика на Института за обществено здраве на Черна гора потвърдиха първия случай на инфекция с подварианта Omikron BA.2, който е известен в медиите като "Кракен", съобщава черногорският портал Виести.

Така Черна гора се присъедини към списъка на страните, в които е регистрирана мутацията на силно заразния щам.

XBB.1.5. е нов подвариант на Омикрон, създаден от комбинацията на два други подварианта на този щам. Регистриран е за първи път през октомври в САЩ, където в момента циркулира доминантно. Европейските страни, които досега са докладвали случаи на заразяване с подварианта XBB.1.5 са Обединеното кралство, Дания, Франция, Австрия, Германия, Италия, Испания, Швеция, Исландия, Белгия, Чехия, Португалия, се казва в прессъобщение на Института за обществено здраве.

Еволюцията на коронавируса е продължила в посока на появата на по-заразни подварианти, които в сравнение с предишните не причиняват по-тежки заболявания, особено в сравнение с варианта Делта на вируса SARS-CoV-2, посочват от института. Затова използваме възможността още веднъж да призовем гражданите да се ваксинират и да си поставят бустерна доза бивалентна ваксина през препоръчителните интервали, тъй като правилно ваксинираните имат по-лека клинична картина и по-благоприятен изход от заболяването. Институтът за обществено здраве на Черна гора продължава да следи ситуацията по отношение на появата на новия подвариант на коронавируса в Черна гора и в съответствие с получените данни ще информира редовно обществеността, се казва още в съобщението, предаде БТА.

Най-четени