Подгорица и Сараево разкъсвани от размирици 15.02 | 19:15

Демонстрантите искат оставки

От Цанка Донкова

Подгорица и Сараево са разкъсвани от размирици. Около 200 граждани протестираха в Подгорица с искане за оставка на правителството на Мило Джуканович. Демонстрантите обвиниха управляващите в огромна корупция, за безработицата и икономическата неефективност. Черногорската полиция успя да разпръсне с палки и сълзотворен газ демонстрантите, които се опитаха да пробият полицейския кордон при сградата на правителството, предадоха информационните агенции.

Демонстрантите хвърляха камъни срещу полицията. В протеста има ранени полицаи и демонстранти. Изпочупени са прозорци на сградата на министерството на финансите и са нанесени щети на една полицейска кола. Арестувани са най-малко 10 демонстранти, допълва БТА.

Протестът е организиран във Facebook от групата "Революция в Черна гора - всички на улицата". Групата обяви вчера, че организира протеста с искане за оставка на управляващите по примера на събитията в Босна и Херцеговина.

Един от организаторите - Любо Варагич заяви, че трябва да се сложи край на кражбите в Черна гора и че е време за промени.

"Искаме да работим и да живеем. Искаме правителството на Черна гора да подаде оставка", подчерта той. В Сараево и днес продължиха протестите. Около 200 граждани спряха движението при сградата на босненското Председателство.

Демонстрантите носеха жълта лента около лявата си ръка, с което символизираха, че всички са равни и че когато свалят властта, "слънцето ще изгрее" - жълтото е цветът на слънцето и топлината.

На "гражданския пленум" на кантон Сараево недоволните граждани трябваше да формулират исканията, които да поставят на управляващите, чиито оставки искат.

На пленума, състоял се снощи (14 февруари) в Сараево пък, бяха приети четири спешни решения, едно от които е спешно формиране на непартийно експертно правителство на кантон Сараево.

Водещи