Подир кюрдите, турците обвиниха и Асад за атентата! Давутоглу се закани да отмъсти на режима 18.02 | 15:18

„Отрядите за народна защита на кюрдите са инструменти на сирийския режим и режимът е пряко отговорен за това нападение“, заяви премиерът на Турция

От iNews.bg

Турският премиер Ахмет Давутоглу направи рязко изказване във връзка с атентата в Анкара, като се опита да прехвърли вината върху Башар ал Асад. Давутоглу заяви днес, че сирийският режим е пряко отговорен за бомбеното нападение.

"Отрядите за народна защита (военното крило на сирийските кюрди) са инструменти на сирийския режим и режимът е пряко отговорен за това нападение. Правото да се вземат всичко видове мерки срещу сирийския режим е запазено за нас", заяви Давутоглу при посещението в Генералния щаб на турската армия след взрива.

По-рано днес президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган съвсем очаквано обвини ПКК и смятаните от Анкара за нейни подразделения сирийски кюрдски части PYD за терористичния акт в турската столица, въпреки протестите на сирийските кюрди и опроверженията от тяхна страна.

До момента са задържани 14 души заради подозрения, че имат връзка с инцидента.

Министърът на вътрешните работи Ефкан Ала уточни, че операциите по задържането на заподозрени продължават и в момента. 14-е задържани са били в различни градове на Турция, отведени са в Анкара за разпити.

При атентата снощи в Анкара бяха убити 28 души, 61 – ранени. Половината от пострадалите са в болница, но няма опасност за живота им.

Експлозията бе предизвикана чрез кола-бомба на оживено кръстовище в центъра на турската столица, близо до сградата на Парламента, Генералния щаб и военните общежития.

Водещи

Най-четени