Подкрепяме Косово за членство в ООН 02.12 | 16:23

Премахваме двойното данъчно облагане

От Десислава Маданска

Косово може да разчита на българската подкрепа, когато изяви желание да стане част от ООН. Това заяви външният министър Кристиан Вигенин след срещата си с косовския си колега Енвер Ходжай, който е на посещение у нас, информира БТА.

"Въпрос може би и на тактическо решение е кога Косово ще подаде молба за членство в ООН, но България е признала независимата държава Република Косово, подкрепила я е досега за членство в редица други международни организации. Би било нелогично да не подкрепим Република Косово и за членство в ООН", каза Вигенин.

Преди изявленията двамата министри подписаха междуправителствен Меморандум за сътрудничество в областта на европейската и евроатлантическата интеграция.

Вигенин посочи, че е необходимо засилване на търговско-икономическото сътрудничество между двете страни, като двамата са се договорили да бъде ускорена работата по подписване на споразумение за избягване на двойното данъчно облагане. Българският министър посочи и необходимостта от въвеждане на безвизов режим с Косово.

По думите на Ходжай България е важен партньор за изграждането на косовската държава и благодари за подкрепата ѝ. Той определи либерализирането на визовия режим като чувствителен въпрос, защото Косово е "един забравен остров" и трябва местните граждани да могат да се движат свободно, както всички в Югоизточна Европа.

"Смятаме, че регионалното сътрудничество без Косово не е пълно и сме благодарни на вашия министър и на правителството за съдействието за членство на Косово в регионални организации. Косово е призната от 104 държави, а нейното признаване е глобален, невъзвратим процес", заяви косовският министър.

Относно ситуацията в Украйна Вигенин коментира, че България ще изчака изготвяне на обща позиция на страните членки на ЕС и призова към сдържаност и диалог.

Най-четени