Подоляк: Папата е проруски настроен и не заслужава доверие 08.09 | 18:30

Затова не може да посредничи във войната в Украйна, заяви съветникът на украинския президент Володимир Зеленски

От iNews

Папа Франциск не може да посредничи във войната в Украйна, защото е проруски настроен, заяви днес Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, след като миналата седмица папа Франциск спомена "великата майка Русия", призовавайки младите руснаци да се учат от културното си наследство, предаде италианската новинарска агенция АНСА.

Коментарът на папата, за който той по-късно настоя, че е бил строго в културен контекст, подразни Киев, който обвини Франциск, че легитимира минали и настоящи империалистически домогвания на Москва.

Подоляк, основният съветник на Зеленски, в дълъг и полемичен разговор с Оксана Харковска, проведен по украинската телевизия "Канал 24", заяви: "Папата не може да играе ролята на посредник, той е проруски настроен и не заслужава доверие". 

По думите му по тази причина Киев изключва възможността за посредничество на Ватикана за разрешаване на военния конфликт на украинска територия. Подоляк намекна и за руски инвестиции в Института за религиозни дела, известен още като "Банката на Ватикана".

 

Водещи

Най-четени