Подсъдимите за атаките на 11 септември се изправиха пред съда 05.05 | 16:49

Делото пред американски военен трибунал ще бъде изцяло затворено

От Виолета Малинкова

В американската военноморска база в Гуантанамо, Куба, днес (5 май) започна съдебния процес срещу предполагаемия организатор на атентатите на 11 септември 2001 г. - Халид Шейх Мохамед и четиримата му съучастници.

Според очакванията на експертите, процесът, който ще бъде воден от специален военен трибунал, ще продължи най-малко една година, съобщава ИТАР-ТАСС.

Всички лица, замесени в случая, ще са обвинени в тероризъм, отвличане, масово убийство, заговор за извършване на нападения срещу цивилни граждани и унищожаване на частна и федерална собственост.

Според общото изявление на Пентагона, те са отговорни за подготовката и изпълнението на атаките от 11 септември 2001 г. в Ню Йорк, Вашингтон, Шенксвил (щата Пенсилвания), които доведоха до смъртта на общо 2976 души.

Военните прокурори потвърдиха намерението си да искат смъртно наказание за подсъдимите. На свой ред, адвокати, които също са представители на Министерството на отбраната на САЩ, ще настояват, че показанията на клиентите им са били получени чрез изтезания – широко практикуван от ЦРУ метод срещу заподозрените в тероризъм.

Тази линия на защита няма да се прилага по отношение на Халид Шейх Мохамед, който не само призна вината си, но също открито се нарича отговорен за цялостната организация на атаките от 11 септември.

Мохамед (роден шрез 1964 или 1965 г, според различните източници), който се смята като един от ключовите членове на терористичната мрежа "Ал Кайда", беше арестуван в Пакистан през 2003 г. в резултат на съвместна операция на американските спецслужби и пакистанските сили за сигурност.

Пред съда ще бъдат изправен и племенникът на Мохамед Али Абдул Азиз Али, който се предполага, че е участвал в прехвърлянето на пари между съучастниците в терористичните актове и е координирал директните атаки.

Третият обвиняем е Уалид бин Аташ, който се занимавал с подготовката на изпълнителите, четвъртият е Рамзи Бин ал Шиб, който бил връзката между върха "Ал Кайда" и непосредствените извършители на атаките. Последният съучастник е Мустафа Ахмад ал Хаусауи, който е координирал финансовите въпроси.

Делото ще се гледа изцяло при затворени врати. На съдебните заседания няма да могат да присъстват дори роднините на обвиняемите.

По мнение на експерти, делото предстои да бъде изключително дълго. Според тях, само за разглеждането му ще е необходима поне една година.

Водещи

Най-четени