Поетапно облекчаване на Covid-мерките започва в Кипър 04.05 | 10:22

Разрешава са вече посещаването на църкви, но само до 10 души едновременно трябва да са в храма

От iNews.bg

Днес в Кипър след повече от 6 седмици карантина започна първата фаза от постепенното облекчаване на ограничителните мерки, въведени заради коронавируса, и възстановяването на икономиката. Обявената от правителството "пътна карта” предвижда нормализирането на икономическия и социален живот да стане в 4 етапа до юли.

Дейността си днес възобновиха над 25 000 фирми в строителния сектор и търговията на дребно с повече от 70 000 заети, както и работещите в държавната администрация.

Изисква се пълно спазване на хигиенните норми, като в зоните за обществено обслужване - магазини, пощи, банки и други, трябва да се осигурят по 8 кв. метра на клиент. Служителите в търговията на дребно, транспорта (шофьори на автобуси) и други служби с пряк контакт с хората от днес задължително трябва да носят маски, за клиентите те са препоръчителни.

От днес до 25 май ще бъдат извършени 20 000 теста за коронавирус на върналите се на работа в строителството и търговията на дребно.

Разрешава са вече посещаването на църкви, но само до 10 души едновременно трябва да са в храма.

Облекчават се и мерките за движение на гражданите, като те вече имат право да излизат по 3 пъти на ден от домовете си след изпращане на смс, при 1 път досега.

Инспектори от социалното и здравното министерство, както и от полицията, ще извършват засилени проверки за спазване на мерките за хигиена и безопасност, бе съобщено вчера.

Облекчаването на ограничителните мерки стана възможно, след като през последните 10 дни новите случаи на заразени с коронавирус в Кипър са едноцифрено число. Ако тенденцията на намаляване се запази и епидемиологичната обстановка позволи, втората фаза на вдигане на карантинните мерки ще започне на 21 май.

В неделя вечерта президентът на Кипър Никос Анастасиадис призова всички граждани да се държат "отговорно” в този първи етап. "С благоразумие, последователност и търпение ще успеем", заяви той.

Водещи

Най-четени