Пожар във въгледобивна мина край град Белово 26.11 | 15:45

При инцидента загинаха 51 души, ранените са 63-ма. В Кемеровска област в Русия е обявен тридневен траур в памет на жертвите

От iNews.bg

Пожар избухна вчера във въгледобивна мина край град Белово. При инцидента загинаха 51 души, ранените са 63-ма. В Кемеровска област в Русия е обявен тридневен траур в памет на жертвите.

Изпълняващият длъжността министър на извънредните ситуации Александър Чуприян съобщи тази сутрин, че в мината е бил намерен оцелял човек. Стана ясно, че той е спасител, бил е в съзнание и вече е хоспитализиран.

Пожарът избухна вчера сутринта на дълбочина около 250 м. Според заместник главния прокурор на Русия Дмитрий Демешин причината е взрив на метан и последващо възпламеняване на въглищен прах.

Още вчера бяха арестувани директорът на мина "Листвяжная", неговият заместник и началникът на участъка, в който стана инцидентът, предаде БНР.

По данни на службата за технически надзор тази година мината е била проверявана повече от 100 пъти, установени са били над 900 нарушения. 9 пъти мината е била затваряна, а собствениците ѝ - многократно глобявани.

Президентът Румен Радев изрази най-искрени съболезнования на близките на жертвите и отправя пожелание за пълно възстановяване на пострадалите. Той изпрати съболезнователно писмо до своя руски колега президента на Руската федерация Владимир Путин, съобщиха от прессекретариата на президента.

Водещи

Най-четени