Пожарите в Калифорния не стихват! Щатът обяви извънредно положение (СНИМКИ) 14.09 | 13:17

До неделя, огънят е обхванал 50 000 дка

От Беатрис Николoва

Четирима пожарникари пострадаха при гасенето на горски пожари в окръг Лейк в американския щат Калифорния, съобщи ВВС. Двама са леко обгазени, а останалите са настанени в болница.

И двамата огнеборци са с втора степен изгаряния, в стабилно състояние са без опасност за живота им. Най-малко 1000 пожарникари се опитват да се борят с пламъците.

Губернаторът на Калифорния Джери Браун обяви извънредно положение в в окръзите Амадор и Калаверас, което позволява да бъдат отпуснати за борба с огнената стихия допълнителни средства и сили.

Властите обявиха задължителна евакуация на местните жители заради многобройните райони на бедствие. Почти 20 хиляди души напуснаха домовете си.

1566597

Почти половината от град Мидълтаун практически е унищожен. Населението му е 1,3 хиляди души. "Оказахме се в огнен обръч", разказа за телевизията 25-годишната студентка Мади Рос. "Едва ми стигна времето да си нахлузя обувките и да изляза от къщи. Хората бягаха, а цялото им имущество оставаше в огъня".

Пожарът, който започна през втората половина на съботния ден, мигновено се разрасна до рекорден за тази част на Калифорния размер. "За моите 30 години работа не съм виждал толкова бързо разпространяващ се огън", заяви един от шефовете на противопожарната служба Скот Маклин.

1566599

В окръзите Лейк и Напа пристигат пожарникари от други райони на Калифорния. Мобилизирани са дори затворници, които се включват в борбата с огъня.

До неделя, огънят е обхванал 50 000 дка.

1566600



 

 

 

 

 

Водещи

Най-четени