Полицията арестува стрелеца, които уби 9 тъмнокожи в църква в Чарлстън 19.06 | 08:28

Стрелецът е 21-годишният Дилън Рууф

От Беатрис Николoва

Полицията в американския щат Северна Каролина е арестувала заподозрения за убийството на девет души в църква в Южна Каролина. Властите определиха нападението за престъпление от омраза. Смята се, че заподозреният е действал сам. Департаментът по правосъдие на Съединените щати започна свое разследване по случая.

Припомняме ви, че вчера млад бял мъж уби 9 афроамериканци в в историческа църква в Чарлстън, сред загиналите е и и пасторът на святото място – Ал Шарптон, активен борец за правата на гражданите и член на държавния сенат.

През изминалите няколко часа властите разкриха малко повече информация за заподозрения. Това е 21-годишният Дилън Рууф. На снимка, публикувана от медиите Рууф е облякъл яке, на което се виждат прикачени малки знамена, използвани по време на расистки режими в Африка. За Reuters чичото на заподозрения е казал, че Рууф е получил оръжие като подарък за рождения си ден през април.

1522553

 

1522554

На пресконференция във Вашингтон главният прокурор Лорета Линч заяви, че престъплението е достигнало сърцата местната общност и увери, че виновникът ще получи заслуженото.

По-късно шокиращото събитие коментира и президентът Барак Обама през призмата на контрола на сдобиването с оръжие и расовата дискриминация. Той обяви, че омразата между расите представлява заплаха за демокрацията и американските идеали.

 

Междувременно телевизия NBC информира, че в Южна Каролина има 19 действащи расистки групи и такива, които застават зад идеята за господство на бялата раса, две от които са част от Ку Клукс Клан.

Водещи

Най-четени