Полицията в Гърция вече ще може да влиза в университетите 25.08 | 10:18

Проект премахна съществуващата досега пълна неприкосновеност на университетите

От Кремена Бедерева

Полицията в Гърция вече ще може да влиза в университетите, след като парламентът на страната прие по същество внесения от правителството законопроект за промени във висшето образование, съобщават гръцките медии, цитирани от БТА.

Проектът, срещу който първоначално възропта академичната общност, бе приет със съгласието на управляващата партия ПАСОК и опозиционната Нова демокрация. Той предвижда премахване на съществуващата досега пълна неприкосновеност на университетите, което лишаваше полицията от достъп до учебните заведения.

Изборът на ректорите на университетите ще става от академичната общност, а участието на студентите в този избор ще е символично. Законопроектът бе отхвърлен от останалите опозиционни партии - Комунистическата, Лявата коалиция и Народния православен сбор.

В. "Етнос" оценява като исторически консенсуса, постигнат в парламента между двете партии - ПАСОК и Нова демокрация за висшето образование. Протести в Атина срещу проекта, в който бе променен напълно в последния момент от образователния министър, бяха организирани от синдиката ПАМЕ, подкрепян от Комунистическата партия. Лидерката на комунистите Алека Папарига обвини двете водещи партии в "гнусен алъш-вериш".

Най-четени