Полицията в Истанбул отправи предупреждение за опасност от терористични атаки 27.07 | 18:17

САЩ и Турция вече работят по план за военна кампания, която да изтласка ИД от район по турско-сирийската граница

От iNews.bg

Управлението на полицията в Истанбул е изпратило писмо до учрежденията и фирмите в града писмо с предупреждение относно опасността от атентати , съобщава Hurriyet.
 

В писмото се отбелязва, че терористична заплаха има по отношение на местата на масово струпване на хора, държавните учреждения и предприятията, във връзка, с което полицията призовава за повишена бдителност.

 "Полицията на Истанбул е получила информация относно това, че терористични организации могат да извършат атентати срещу обществения транспорт в редица централни райони на града", се посочва в писмото.

В петък турски изтребители нанесоха удари срещу позиции на "Ислямска държава" на територията на Сирия. Снощи турски изтребители за втора поредна вечер нанесоха въздушни удари по лагери на ПКК в планините на Северен Ирак.

Дни преди това при самоубийствен атентат, организиран от ИД в югоизточния турски град Суруч, бяха убити 32-ма и бяха ранени над 100 души.

Съединените щати и Турция вече работят по план за военна кампания, която да изтласка терористичната групировка от район по турско-сирийската граница, предаде АР, като се позова на пожелал анонимност американски представител. 

По думите на източника целта на "свободната от "Ислямска държава" зона" е да предостави по-голяма сигурност и стабилност по границата.

Американският представител уточни обаче, че всякакви съвместни военни усилия с Турция не включват налагане на забранена за полети зона. 

Турция отдавна оказва натиск на САЩ за налагане на такава зона, но Вашингтон отхвърля тези искания. 

Миналата седмица Турция даде разрешение на САЩ да използва една от турските бази завъздушни удари срещу ИД.

Решението идва на фона на сблъсъците между турските военни и ИД при сирийската граница.

Турски танкове стреляха по кюрдски позиции в Сирия, съобщи местна кюрдска организация. Анкара започна разследване по твърдението. 

 

Водещи