Полицията разпространи запис на атентатора от Банкок 18.08 | 14:40

Камери са заснели заподозрения малко преди експлозията

От Велина Дерилова

Говорител на тайландската полиция съобщи, че заподозряният за експлозията, която уби поне 20 души и рани други 140 в Банкок в понеделник, е мъж с жълта тениска и черна раница.

Властите пуснаха няколко снимки на лицето със и без раница, които са били направени от видеокамера малко реди бомбата да избухне близо до натоварено кръстовище.

Втора експлозия удари града във вторник, този път без жертви. От полицията съобщават за експлозивно устройство, хвърлено от мост върху кей, където се е взривило преди да падне във водата. Все още никой не е поел отговорност за атентатите.

Министър-председателят Прают Чан-Оча определи атентатите като най-жестоките в историята на страната.

"В миналото е имало по-малки бомбардировки или просто шумотевица, но този път целта бяха невинни хора. Похитителите искат да унищожат икономиката и туризма ни", каза още Чан-Оча.

Според експерти по тероризма бомбардировките са резултат от напрежението вътре в страната, а не дело на членове на Ислямска държава или друга международна групировка.

Тайланд беше разтърсен от протести и насилие в резултат на политическо напрежение.

Бомбардировките в столицата са редки, но терористични атаки от подобен вид са характерни за южната част на страната, където действа мюсюлманска сепаратистка групировка.

След експлозията във вторник тайландският бат, официалнта валута на страната, се срина до рекордно ниски нива от 6 години насам.

Водещи