Половината германци са за по-твърда политика на еврозоната към Атина 19.07 | 12:05

Финансовият министър Шойбле готов да подаде оставка заради разногласия с канцлера Меркел по гръцката сделка

От iNews.bg

Германският министърът на финансите Волфганг Шойбле е готов да подаде оставка заради задълбочаване на кризата в отношенията му с канцлера Ангела Меркел по гръцката сделка. Според Шойбле, възприеман като диригента на строгата политика на еврозоната спрямо Атина, гръцкото правителство трябва да разглежда възможността за временно напускане на зоната. Сондажите на обществените нагласи в Германия в края на изминалата седмица показват, че близо половината германци подкрепят позицията му.

Волфганг Шойбле признава в интервю за германското списание "Шпигел" , че през изминалата седмица е имало концептуални различия между него и канцлера Ангела Меркел във връзка с изхода от кризата в Гърция. Той отбелязва, че "различията на мнения принадлежи към демокрацията". Веднага след това обаче казва,  че остава на досега защитаваните от него категорични позиции по отношение на финансовата помощ за Гърция. В противен случай – би подал оставка.

Финансовият министър подчертава, че "политиците имат и трябва да носят отговорността на постовете, които заемат" и още, че – "никой не може да принуди един министър да върви срещу собствените си убеждения. Ако това се случи – ще отида при президента и ще помоля да бъда освободен от заеманата длъжност." Той припомня, че никога не е казвал, че Гърция трябва да излезе от еврозоната, а да й се даде тайм-аут само да вземе решение какво желае.

Шойбле казва, че макар да е бил сдържан в дните, когато Меркел яростно защитаваше необходимостта от отпускане на третия финансов пакет помощ за Атина, между тях съществува взаимно доверие и те разчитат един на друг в правителството. Но станалото през седмицата с казуса "Гърция" е последен опит, който може да доведе до успешен край на преговорите.

Междувременно германският вицеканцлер и министър на икономиката Зигмар Габриел разкритикува  Шойбле заради мнението му, че Гърция временно трябва да напусне еврозоната. "Според мен не бе много мъдро да се представя това като предложение на Германия", заяви вицепремиерът Зигмар Габриел (на снимката) в интервю за телевизия ZDF.

Социалдемократът Габриел добави още, че Германия не би могла да отиде на голям риск без изискванията към Гърция за промяна. "Тогава ние ще трябва да направим същото с Италия, Испания и Португалия. Еврозоната не би могла да оцелее", поясни той.

Еврозоната реши да даде на Гърция трети пакет финансова помощ от 86 млрд долара за следващите 3 години, но срещу изпълнение от Гърция тежки условия за затягане на коланите.

В интервю за днешния брой на списание "Тагесшпигел" генералният секретар на управляващия Християндемократически съюз Петер Таубер подкани 60-те депутати от партията, които гласуваха срещу плана, да преосмислят решението си, когато дойде ред да гласуват евентуалните договорености с Атина.

В същото време проучване на обществените нагласи показва, че едва една трета от германците са твърдо за оставане на Гърция в еврозоната. Против са близо половината от запитаните в анкета, публикувана в днешния брой на вестник "Велт ам Зонтаг". Според допитването, мнозинството от избирателите в страната, която е основният кредитор на Атина, смятат, че планираният трети спасителен пакет от 86 милиарда евро не е добро решение.

Резултатите от анкетата бяха публикувани само два дни след като Бундестагът оторизира правителството да преговаря за конкретните условия, при които ще бъде реализиран спасителният план.

Водещи

Най-четени