Полша няма да участва в разговори за „ЕС на различни скорости“ 10.03 | 20:03

Варшава няма да остави „стара“ Европа да я шанташира с пари

От iNews.bg

Полският премиер Беата Шидло отхвърли плановете за развиване на взаимоотношенията между страните от ЕС на различни скорости, ден след като Брюксел нанесе удар върху властите във Варшава с преизбирането на Доналд Туск за председател на Европейския съвет. "Ние не сме съгласни с каквито и да е било разговори за Европа на няколко скорости", каза Шидло на пресконференция след днешната среща върха в Брюксел.

"Полша няма да позволи на държавите от "стара" Европа да извършва шантаж с пари. Спазването на европейските норми не може да се купи с пари", отсече тя в отговор на въпрос във връзка с изказване на френския президент Франсоа Оланд по време на вчерашния спор за избирането на Туск, против когото застана родината му. Според разпространената информация Оланд е казал "правилата са ваши, но парите са наши".

Шидло пък отвърна по адрес на Оланд, че "няма намерение да коментира сериозно президент с 4% подкрепа в родината си". "Ако лидерите на ЕС смятат, че може да шантажират с пари, то пред Европейския съюз има тъжни перспективи. Не може на държави в нашия регион да се гледа като на страни, които трябва да са благодарни за членството в ЕС", допълни още тя. И предупреди, че "формулировки от този вид задълбочават конфликтите".

В края на изказването си полската премиерка заяви, че трябва вече да се остави темата с преизбирането на Туск начело на Съвета на ЕС, а вместо това да се обсъждат нещата, които са "много по-важни", а именно реформа на ЕС.  

Водещи

Най-четени