Полша отбеляза председателството си на ЕС с цветен килим 05.07 | 10:07

За шест месеца страната застава начело на общността

От iNews.bg

Цветен килим покри един от най-известните площади в центъра на Варшава. Така местните власти отбелязаха началото на своето председателство на ЕС. Хиляди саксии с цветя – мушкато, невен и каменна роза, "изрисуваха" логото на полското председателство в центъра на града.

Цветният килим зарадва жителите и гостите на града още на 1 юли. Композицията обаче беше развалена късно снощи (4 юли), а саксиите бяха подарени на хората, минаващи в този момент през площада.

В началото на този месец Полша пое шестмесечното председателство на ЕС от Унгария. Бившата социалистическа страна за първи път застава начело на общността. Според статистическите данни поляците са сред най-големите "евро-ентусиасти" в ЕС.

Сред основните приоритети на страната са справянето с последиците от тежката финансова криза, продължаващото разширяване на общността и укрепване на добросъседската политика.

Освен това Варшава ще работи и за осигуряването на сигурността на енергийните доставки, както и за сигурността на доставките на храни и военната сигурност на ЕС.

Страните от общността са председатели на ротационен принцип – всяка една от тях има шест месеца начело на ЕС. Редът на България ще дойде в периода 1 юли – 31 декември 2018 година.

Водещи

Най-четени