Полша побесня от "невежеството" на Барак Обама 30.05 | 10:39

Обама предизвика Варшава с неуместен израз по време на официална церемония

От Ивайло Ачев

Невероятен гаф на американския президент Барак Обама разгневи силно Полша и предизвика Варшава да поиска незабавно извинение, предаде ABC.

Гафът стана по време на церемония, на която Обама връчи посмъртно специален медал на САЩ за борец на свободата (Presidential Medal of Freedom) на полския офицер Ян Карски. Карски е считан за герой в Полша, тъй като по време на Втората световна война е основен информатор на полското правителство в изгнание за зверствата, които нацистите извършват срещу евреите в Полша и за систематичното им избиване.

Грешката на Обама се състои в това, че по време на речта си той казва за Карски, че с риск за живота си полският офицер се е промъквал "в гетото на Варшава и в полския лагер на смъртта, за да види лично ужасите, които са ставали там".

Определението "полски лагер на смъртта" буквално вбеси Варшава, като полският външен министър Радослав Сикорски заяви, че това е недопустимо и поиска официално извинение от Белия дом. Точните думи на Сикорски са: "Жалко е, че една толкова достойна церемония беше помрачена от невежество и некомпетентност".

От Белия дом вече съобщиха, че подготвят официално извинение по всички правила на протокола. Говорителят по въпросите на националната сигурност на Белия дом Томи Виетор веднага заяви, че Обама е имал предвид "нацистки лагер на смъртта" и че се подразбира какво иска да каже предвид факта как е описал проявената смелост от поляците през Втората световна война.

Водещи

Най-четени