Полша спира вноса на зърно и храни от Украйна 16.04 | 11:20

Шест държави от ЕС призоваха за създаване на единен европейски механизъм за закупуване на украинско зърно

От iNews

Правителството на Полша упълномощи ръководителите на съответните министерства да въведат временна забрана за внос на зърно и хранителни продукти от Украйна. Това се казва в изявление, публикувано в събота на уебсайта на правителството. 

По-рано в събота бе съобщено, че премиерът Матеуш Моравецки и съответните министри са обсъдили възможни решения и официални действия, които Полша може да предприеме, за да защити полските фермери и потребители. Обмислени са мерки за разрешаване на ситуацията на селскостопанския пазар в страната. В изявлението се отбелязва още, че съответните министри са "в постоянен контакт с властите на Украйна".

В петък шест държави от ЕС, включително Полша, призоваха за създаване на единен европейски механизъм за закупуване на украинско зърно и въвеждане на митнически квоти за селскостопански продукти от Украйна в ЕС. Сред тези страни е България и Словакия. Самата Словакия вече въведе на 13 април временна забрана за обработка и продажба на зърно от Украйна, намиращо се в страната. Забраната важи и за вече приготвеното от него брашно. 

Източник:БГНЕС

Водещи

Най-четени