Поне 141 загинали и над 1000 ранени след мощен трус в Иран и Ирак 13.11 | 09:47

Трус от 7.2 по Рихтер разтърси границата между двете държави, язовирна стена е пред скъсване

От iNews.bg

Мощно земетресение удари снощи района на границата между Иран и Ирак. Трусът е бил с магнитуд 7.2 по скалата на Рихтер, сочат данните на Евросредизвемноморския сеизмологичен център. Най-малко 141 човека са загинали, а над 1000 са пострадали вследствие на земетресението, съобщава иранската информационна агенция "Фарс", която се позована на службата за гражданска отбрана. По-рано бе съобщавано последователно за 30, 60 и 80 загинали и за около 350 ранени, предаде БГНЕС.

В Иран основният удар понесоха западните провинции Керманшах и Илам. Именно там са регистрирани най-големият брой жертви и разрушения. 68 души са загинали в град Сарпол-е-Захабе, 30 души в Каср-и-Ширине, двама в Керманшах (трите града са в провинция Керманшах). Местните жители нощуват по улиците, където палят огън. Те се опасяват от вторични трусове, защото последните 3-4 часа бяха регистрирани 13 такива с магнитуд от 3,5 до 4,9 по Рихтер, като последните четири са около горната граница.

Иранският Червен полумесец започна създаването на палаткови лагери за пострадалите. Има разрушени сгради. Започнали са спасителните операции, властите уверяват, че хората са запасени с храна, дрехи и гориво. Стратегическите обекти, включително нефтогазовата инфраструктура, не са пострадали.

В съседен Ирак бедствието доведе до 6 жертви и други 150 ранени. Четирима от тях загинаха в град Дарбандхан, съобщи кметът му Насех Хасан. Други двама загинаха в град Калар, съобщи директорът на местната болница. Калар се намира 70 км южно от Дарбандхан. В същото време язовирната стена в Дарбандхан (Иракски Кюрдистан) е повредена от труса, съобщи регионалният аграрен министър Абд ас-Саттар Маджид по телевизия "Ал Самария". В момента специалистите оценяват колко сериозни са тези повреди. Той призова гражданите да не доближават язовира.

Земетресението засегна провинциите Ербил, Сюлеймания и Дахук, които са в Иракски Кюрдистан, почувствано бе и в столицата Багдад. Жителите са напуснали домовете си, опасявайки се от повторни трусове. Разпространени в Twitter снимки показват паникьосани хора, които бягат от сграда в Сюлеймания, а също сринати стени и бетонни плочи в Дарбандхан.

Междувременно властите на 80-хилядния град Халабжа, също в Иракски Кюрдистан, решиха да бъде закрита централната болница, която е силно повредена от земетресението. Те се опасяват, че сградата ще се срути при ново земетресение или по-силен вторичен трус. Медиците оказват помощ на пострадалите направо в двора на болницата и в близкия парк. По предварителни данни в града са пострадали 85 жители, сведения за загинали няма.

Земетресението бе почувствано и в югоизточна Турция, в Азербайджан и дори в Кувейт, който се намира на 200 км южно от епицентъра на труса.

Водещи

Най-четени