Популистите в Германия набират все повече популярност сред младите 03.09 | 17:33

На провинциалните избори в неделя „Алтернатива за Германия“ спечели най-много техни гласове

От iNews.bg

Дясната популистка партия "Алтернатива за Германия" /АзГ/ стана най-популярната политическа сила сред избирателите до 30 години в Саксония, предаде БГНЕС, позовавайки се на "Дойче Веле".

На състоялите се на 1 септември провинциални избори за нея са гласували 22% от избирателите в тази възрастова група, показват данните на социолозите на Це Де Еф. На състоялите се същия ден провинциални избори в Бранденбург АзГ е станала втора по популярност партия сред младите хора, получавайки отново 22%. Те са изпреварени тук с минималния 1% от "зелените".

Някои анализатори са склонни да обяснят популярността на десните популисти сред младежите с протеста срещу класическите "народни партии" ХДС и ГСДП, които са излъчвали канцлери на страната като се редуват от 1949 г. насам.

"Наблюдаваме политизация и поляризация на тема миграционна политика и борба с климатичните промени. "Зелените" представляват единия полюс, а АзГ- другия. Мнозина не забелязват различие между партиите, които се намират между тези два полюса", заяви в интервю за "Велт" социологът Нико Зигел от Института "Инфратест димап".

Според предварителните официални резултати, победители на изборите в провинциалните парламенти на Бранденбург и Саксония са съответно ГСДП и ХДС. Двете партии значително са влошили своите резултати в сравнение с изборите през 2014 г. 

Водещи

Най-четени