Пореден американец задържан в Северна Корея 07.05 | 17:27

В ареста и затворите там вече има четирима граждани на САЩ

От iNews.bg

Пореден американец е арестуван в Северна Корея. Властите в странатазадържаха втори гражданин на САЩ в рамките на последните 2 седмици. Това се случва на фона на нарастващото напрежение между Пхенян и Вашингтон. Мотивът е "извършване на неприятелски действия", предаде БГНЕС. С арестуването на Ким Хак-Сон, който явно е от корейски произход, Северна Корея вече държи четирима американски граждани. От тамошната държавна новинарска агенция KCNA допълват, че "съответната институция в момента извършва подробно разследване".

Съобщението не дава повече информация по задържането. Става ясно обаче, че мъжът е работил в Университета за наука и технологии в Пхенян (PUST) - институция, основана от евангелски християни отвъд океана и открита през 2010 г. с известен брой американски преподаватели.

На 22 април бе арестуван професорът по счетоводство Ким Сан Дук от същото учебно заведение. Известният и като Тони Ким беше заловен на летището в столицата, докато се опитваше да напусне страната, след като изнасял лекции в университета. Той също е обвинен в "извършване на престъпни действия на враждебност". Служителите на PUST не са се отзовали на молбата за коментар по случая от страна на АФП.

Още двама граждани на САЩ - колежанинът Ото Вамбиер и корейско-американският пастор Ким Донг-Чул, са в ръцете на властите в КНДР. Миналата година пасторът бе осъден на 10 години лишаване от свобода и тежък труд заради шпионаж. Вамбиер получи 15-годишна присъда през 2016 г. за "престъпления срещу държавата".

Водещи

Най-четени