Поредната държава с проблемна демокрация, в която ЕС налива пари 11.06 | 14:23

Срещу финансовата помощ за Таджикистан, от ЕП искат амнистия за опозиционната ислямска партия

От iNews.bg

На приключилата тази седмица в Страсбург пленарна сесия на Европейския парламент бе обсъдена резолюция относно положението на лишените от свобода поради убежденията си в Таджикистан. Резолюцията, която в последствие бе приета от Европейския парламент, призовава за освобождението на всички лица, лишени от свобода по политически мотивирани обвинения, сред които и членове на опозиционната ислямска партия в страната.

"Според Споразумението за партньорство и сътрудничество с Таджикистан от 2010 г. ЕС се ангажира да осигурява финансова помощ за страната. Ние обаче не правим това "про боно", а искаме реални резултати, спазване на поетите от страната ангажименти във връзка с това споразумение, зачитане на мира, човешките права и свободите", коментира в своето изказване Емил Радев, който е и член на делегацията за връзка с държавите от Централна Азия, в това число и Таджикистан.

Докато повечето от изказалите се евродепутати призоваха за незабавно освобождаване на всички политически затворници, Радев акцентира на опасността от увеличаването на чуждестранните бойци. "Днес повечето от тях идват от азиатски страни, в това число Таджикистан. В тази връзка бих искал да призова за спиране на репресивните мерки към опозицията, тъй като те могат да окуражат именно онези, които има риск да се присъединят към екстремистки групировки. Вместо това вярвам, че осигуряването на честен и обективен процес, спазването на международните закони за защита правата на човека и възможността адвокатите да изпълняват свободно и без страх от репресия своите задължения е правилният път за развитие на страната", допълва евродепутатът.

Водещи

Най-четени