Поредното зверско изнасилване на журналистка потресе Индия 23.08 | 15:22

Протести в цялата страна срещу закона за изнасилванията

От Гергана Златкова

Поредното зверско престъпление в Индия шокира жителите на страната, както и широката общественост, съобщава Reuters.

Фотожурналистка е била жестоко изнасилена в Мумбай в петък, съобщава местната полиция. Това се случва скоро след като подобно нападение беше отбелязано в Ню Делхи през декември миналата година и доведе до масови притести и преразглеждане на законите, отговарящи за изнасилванията в страната.

Поредното нападение, случило се в четвъртък вечер, предизвика протести и смут в социалните мрежи, а много от потребителите изказаха възмущението и потреса си, че подобно нещо се е случило именно в Мумбай, който поначало се смята за най-безопасния за жени град в цяла Индия.

След скандалната случка един човек е бил арестуван, след като 20 полицейски екипи участваха в издирването на виновните.

"Полицията в Мумбай ще направи всичко възможно да се съберат всички доказателства. Така ще можем да искаме максимално наказание за извършителите, каза Сингх, отговорник по случая.

Той увери медиите, че полицията ще иска ускорен процес, за да може колкото се може по-бързо виновните да отидат в затвора.

Депутатите от опозицията пък обвиниха правителството, че не прави достатъчно за защита на жените, въпреки че скоро бяха въведени по-строги закони сексуално престъпление.

Пострадалата, която е на не повече от 20 години, е била приета в болница в Южен Мумбай и в момента е в стабилно състояние, информира още агенцията.

Атаката срещу фотожурналистката се състояла малко преди залез-слънце в изоставена текстилна фабрика, в бивша индустриална област, която в момента е един от най-бързо растящите квартали на луксозни апартаменти, търговски центрове и заведения.

Репортерката е била заедно с оператор, но са били разделени от нападателите, които вързали колегата ѝ с колан, докато един по един я изнасилвали.

Безопасността на жените в Индия е в светлината на прожекторите тази година след жестокото групово изнасилване на 23-годишна студентка, случило се в движещ се автобус в Ню Делхи през декември, което накара хиляди индийци да излязат на улиците в знак на протест.

Жената почина от нараняванията си две седмици по-късно в болница Сингапур.

Водещи

Най-четени