Порошенко обяви създаването на независима украинска църква 16.12 | 10:30

Украйна вече няма да пие московска отрова от московската чаша, цитира той Тарас Шевченко

От iNews

Президентът Петро Порошенко обяви създаването на украинска автокефална църква.

Днес украинските православни свещеници се събраха на исторически събор в Киев, за да създадат нова национална църква – ход, заклеймен като схизма от руското духовенство. Съборът се свика, след като Вселенският патриарх Вартоломей I Константинополски, духовният лидер на всички православни християни по света, призна независимостта на Украинската църква от Москва.

"Поздравявам всички със създаването на Автокефална постна православна църква на Украйна, която току-що бе създадена в "Света София". Случи се. Историческият събор на православните свещеници в Киев създадоха Украинска църква, независима от Русия", обяви Порошенко пред събралите се хора на Софийския площад в Киев. 

В словото си Порошенко е припомнил и думите на украинския поет Тарас Шевченко: "Украйна вече няма да пие московска отрова от московската чаша".

За глава на новата църковна структура е избран Переяславският и Белоцерковски митрополит - 39-годишният Епифаний, който до този момент е служил като епископ на неканоническия Киевски патриархат.

Водещи

Най-четени