Порошенко утвърди план за "освобождение" на Украйна от сепаратистите 08.07 | 12:45

Украинският президент смени ръководителя на спецоперацията на изток

От Антония Михайлова

Укринският президент Пьотър Порошенко смени ръководителя на спецоперацията на изток в страната и назначи вместо Василий Крутов ръководителя на антитерористичния център и първи зам.-председател на Службата за сигурност на Украйна Всилий Грицак, съобщава РИА Новости.

През април оперативният щаб по провеждането на спецоперацията беше оглавен лично от и.д. президента Александър Турчинов, а провеждането на силовите операции беше поръчано на Крутов – генерал-лейтенант на Службата за сигурност на Украйна в запас.

Грицак е генерал-лейтенант от милицията, в миналото – депутат от Партията на регионите. От април 2013 година е зам.-председател на Държавната миграционна служба на Украйна.

По-рано този месец Порошенко взе решение да смени ръководството на силовия блок, тъй като той "се нуждае от подсилване и сериозна, комплексна и системна реформа".

1330613Вечерта на 7 юли ръководителите на силовите ведомства трябвало да се отчетат на Порошенко за текущата ситуация в зоната на провеждане на спецоперацията и да обсъдят план за по-нататъшни действия. Върховният главнокомандващ поддържал предложения план за завземането на Донецк и Луганск.

"Върховният главнокомандващ Пьотър Порошенко утвърди план, който предвижда всички етапи за освобождение на нашите земи от тези хора, които там дестабилизират обстановката", съобщил зам.-секретарят на Съвета по национална сигурност и отбрана Михаил Ковал. Той добавил, че на границата с Украйна са съсредоточени руски батальонни тактически групи, които се занимават с прикриване на държавната граница.

Според него не се предвижда щурм на Донецк и Луганск, но стратегическият план на Порошенко предполага освобождаване на тези градове от сепаратистите.

1330612"В плана е показано кой и как ще освобождава градовете – Националната гвардия, Въоръжените сили, а в граничните райони – граничната служба. След нашите части ще вървят милиция и граждански персонал, които ще поемат отговорността за освобождаването на региона", заявил Ковал и добавил, че Донецк и Луганск ги очакват "пълна блокада и съответни мерки", в резултат на което противниците сами ще свалят оръжие.

Напомняме, че през изминалия уикенд опълченците изоставиха Славянск, Краматорск и редица други населени пунктове, за да се съсредоточат към отбрана на Донецк и Луганск. Експерти смятат, че украинските сили нямат достатъчно мощ, за да блокират градските агломерации, а това значи, че Източна Украйна я чака продължителна война или връщане към мирните преговори и подписване на споразумение от типа на "хасавюртски мир". На Запад смятат, че проруските активисти са безпомощни без подкрепата на Москва.

Водещи

Най-четени