Портретната снимка невинаги е защитена от авторското право 01.12 | 14:00

При криминални разследвания в сила е по-особен режим за публикуване на такива снимки

От Ивайло Ачев

Портретните снимки (снимки с изображение на конкретен човек) представляват интелектуална собственост и попадат под защитата на авторското право освен в случаите, когато медия публикува такава снимка по молба на полицията при криминално разследване и издирване на изчезнал човек. Това постанови в свое решение Съда на европейските общности (Европейски съд).

Според виждането на съда портретната снимка е авторска творба на даден фотограф. Съдът определя създаването на снимката като индивидуален подход на всеки фотограф и затова счита портретните снимки за авторски творби.

Изключението за публикация без да се търси задължително разрешение от автора на портретна снимка и да му се плаща възниква само по отношение на криминален случай, касаещ търсене на изчезнал човек. В този случай медиите могат да публикуват портретни снимки дори без да има изрична молба от страна на властите, тъй като се счита, че публикацията е инициатива в полза на разследването.

Решението на Европейския съд е във връзка със случай в Австрия, в който няколко медии публикуват портретна снимка на изчезнало 10 годишно момиченце без да упоменават кой е авторът и без да му платят. Впоследствие фотографът иска от вестниците обезщетение за нарушено авторско право.

Водещи

Най-четени