Последният автобус с етнически арменци напусна Нагорни Карабах 02.10 | 19:20

Президентът Илхам Алиев е смятан за авторитарен лидер, свободата на пресата в страната е ограничена и тя е ставала обект на критики относно състоянието на човешките права, отбелязва ДПА.

От iNews.bg

Последният автобус с етнически арменци, бягащи от Нагорни Карабах, е напуснал планинския анклав в Азербайджан, заяви днес говорителка на арменското правителство в Ереван, предаде ДПА.

Назели Багдасарян каза, че 100 514 бежанци, които са били принудени да напуснат домовете си в анклава, са пристигнали в Армения. По думите ѝ други хора са напуснали региона с лични превозни средства. Багдасарян каза още, че много от бежанците имат проблеми със здравословното състояние или са трудно подвижни. Всички арменци, които все още са в региона, трябва да се свържат с Червения кръст, добави тя.Правителството на Азербайджан от няколко дни настоява, че няма причини за бягството и че жителите ще бъдат интегрирани в съответствие със законите на страната.

Президентът Илхам Алиев е смятан за авторитарен лидер, свободата на пресата в страната е ограничена и тя е ставала обект на критики относно състоянието на човешките права, отбелязва ДПА.

В свое изказване в Баку днес Алиев подчерта, че Азербайджан е характеризиран от множество етноси и религии. "Ние живеем като семейство", заяви той, цитиран от местни медии. "Сега дойде времето да създадем свобода в Кавказ", добави Алиев.

Повече от половината от арменските жители на Нагорни Карабах вече са в Армения

Президентът на Азербайджан в миналото е обявявал, че десетки хиляди азербайджанци ще се преместят в Нагорни Карабах. Армения обвинява правителството в Баку в етническо прочистване.

Междувременно арменското министерство на отбраната заяви, че въоръжените сили на Азербайджан днес са открили огън по превозно средство, транспортиращо храна към граничен пост и че в резултат на това от арменската страна има жертви, предаде АРМЕНПРЕС.

"Информацията, разпространявана от противниковата страна, че на 2 октомври… подразделения на армията на Азербайджан уж открили огън по превозно средство, транспортиращо храна към позиции на арменските въоръжени сили, разположени в посока селището Зарканд на окръг Басаркечар, е напълно невярна", заяви обаче министерството на отбраната на Азербайджан, цитирано от АЗЕРТАДЖ.

Водещи