Последният кардинал пристигна за избора на нов папа 08.03 | 16:07

Персоналът на Ватикана в трескава подготовка за събирането на Конклава

От Христина Рафаилова

Последният от 115-те кардинали, които трябва да изберат новия папа, пристигна в Рим, съобщава BBC.

Виетнамецът Жан-Баптист Фан Мин Ман се присъедини към колегите си на дискусията при затворени врати във Ватикана.

Фактът, че всички монсеньори се събраха, означава, че вече може да бъде избрана дата, на която Конклавът ще избере наследника на Бенедикт XVI.

От този понеделник кардиналите са събират на предварителни разговори и молитви, наричани "главен събор”.

Дискусиите се провеждат при изключителна секретност. Всеки от членовете на Конклава е положил клетва, че няма да оповестяват, каквато и да е информация.

Въпреки това в италианските медии изтече информация, че кардиналите са обсъждали проблемите, пред които е изправна църквата. Реформите и банката на Ватикана са били сред темите на разговорите им.

Говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди призова, ако някой знае кой е източникът на информация за пресата, да го посочи.

В сряда американските монсеньори спряха ежедневните си брифинги, след като се появиха опасения, че се нарушава конфеденциалността.

Докато кардиналите водят разговорите, персоналът подготвя Сикстинската капела за събирането на Конклава. В момента се инсталират двете пещи, където трябва да бъдат изгорени бюлетините за избор на папа. Белият пушек от комина ще покаже на вярващите, че има нов глава на Римо-католическата църква. 

Водещи