Потвърдено - вторият по важност човек в Ал Кайда е убит 06.06 | 13:22

Абу Яхия ал Либи загина след ракетна атака с безпилотен самолет

От Ивайло Ачев

САЩ са успели да убият втория по важност човек в Ал Кайда благодарение на вчерашния си ракетен удар на територията на Северен Пакистан, извършен с безпилотен самолет, предаде Reuters.

Първоначално информацията за смъртта на Абу Яхия ал Либи беше неофициална и идваше от пакистански източници, но вече има официално потвърждение от Пентагона. Ал Либи е убит от американската ракета в пакистанската провинция Северен Вазиристан. Къщата, в която той е живял, е ударена от ракета, а втора ракета е ударила същото място малко по-късно, убивайки някои от последователите на либийския имам.

Според американски разузнавателни личности Ал Либи, който е либиец по народност, е главният стратег на Ал Кайда. Той е химик по образование. От писмата на Осама Бин Ладен, конфискувани от САЩ след операцията, при която терорист номер едно в света загуби живота си, става ясно, че Ал Либи е бил сред най-доверените хора на Бин Ладен.

Ал Либи беше заловен преди време в Афганистан, но през 2005 година успя да избяга. В поне един случай досега беше докладвано, че е бил убит при атака с безпилотен самолет.

От 21 май насам, когато беше срещата на НАТО в Чикаго, с разрешението на пакистанските власти на пакистанска територия са извършени осем ракетни нападения с безпилотни самолети срещу обекти на Ал Кайда.

Водещи

Най-четени