Потопът в руския Далечен изток продължава да настъпва 23.08 | 12:45

Очаква се пикът на наводненията в Хабаровск да е в периода 24-28 август

От Антония Михайлова

Проливните дъждове в руския Далечен изток, който вече почти месец страда от разрушителни наводнения, заляха една от главните транспортни артерии в региона.

Някои участъци от трасето Хабаровск – Комсомолск на Амур асфалтът се е озовал под 5-10 метра вода. Направените преди няколко дни защитни диги не са успели да спасят положението. Правят се опити ситуацията да бъде овладяна с 11 самосвала, ескаватор и два булдозера.

В самия Хабаровск ситуацията е близка до критичната. Водата е стигнала до жилищните комплекси и е започнала евакуацията на хората от блоковете. Тази нощ домовете си са напуснали около 70 души.

За тези, които още не се решават да напуснат зоната на бедствието, спасителите рисуват отметки върху фасадите, за да видят хората докъде ще се качи водата, ако река Амур се разлее още повече. Синоптиците предупреждават, че 8-метровата бариера на реката ще бъде преодоляна още в близките дни.

В момента нивото на водата в река Амур е 718 см, за денонощие то се е покачило с 14 см и поради очакваните проливни дъждове синоптиците вещаят пикът на наводненията да бъде в периода 24-28 август, съобщава руският тв канал НТВ.