Почина Уго Чавес 06.03 | 00:15

Президентът се бореше с рака, а в последните дни страдаше от тежка инфекция

От Кремена Бедерева

Президентът на Венецуела Уго Чавес е починал.

Това обяви вицепрезидентът на страната Николас Мадуро. Президентът се бореше с рака, а в последните дни страдаше от тежка инфекция, съобщават световните информационни агенции.

"Получихме най-тежката и най-трагичната новина... комендантът президент Уго Чавес е починал днес в 4.25 часа”, заяви Мадуро в ефира на държавна телевизия.

58-годишният държавен глава управлява южноамериканската държава в продължение на 14 години.

Управлението на държавата временно преминава в ръцете на вицепрезидента Николас Мадуро.

Според Конституцията на Венецуела нови президентски избори трябва да бъдат проведени в срок от 30 дни след овакантяването на президентския пост.

Преди две седмици 58-годишният Чавес направи изненадващо завръщане със специализиран транспорт от Куба във Венецуела. Тогава правителството заяви, че той остава в плътно охраняван апартамент във военната болница в Каракас.

Социалиалистическият лидер не се бе появявал в публичното пространство от операцията му в Хавана от 11 декември. Това беше неговата четвърта операция на рак в тазовата област, открит през средата на 2011 г.

След последната интервенция Чавес претърпя множество усложнения, включително кръвоизлив и ранна тежка респираторна инфекция, за която властите твърдяха, че е била под контрол.

Той имаше проблеми с говора, защото дишаше чрез тръба, но въпреки това даваше заповеди на министрите в писмен вид.

Водещи

Най-четени