Почина кметът на Гданск, който бе намушкан с нож 14.01 | 19:10

Нападението срещу него бе осъдено от всички политически и обществени сили в страната

От iNews

Почина кметът на полския град Гданск, който в неделя беше намушкан с нож. Нападението бе извършено по време на благотворително събитие. Извършителят е задържан, съобщават световните агенции.

Видеозапис от атаката, публикуван в "Ютюб", показва как мъж, въоръжен с нож, се качва на сцената и напада кмета Павел Адамович. Нападателят след това грабва микрофона и извиква, че предишното правителство го е пратило в затвора, без да е извършил никакво престъпление. Всичко това се разигра пред погледите на стотици хора.

Нападателят беше задържан от охраната на събитието, а после отведен от силите на реда. Според говорител на полицията става въпрос за 27-годишен криминално проявен жител на Гданск. Неотдавна е излязъл от затвора, където е излежал 5-годишна присъда за банков обир, отбелязва ДПА. Обяснил е, че е намушкал кмета за отмъщение на бившата управляваща партия "Гражданска платформа", сега в опозиция, защото по време на нейното управление е бил несправедливо обвинен и осъден.

53-годишният Павел Адамович претърпя 5-часова операция. Тази сутрин лекарите съобщиха, че състоянието му е тежко и се нуждае от кръвопреливане, а пред болницата се изви опашка от желаещи да дарят кръв. По-късно обаче от болницата обясниха, че са направили всичко възможно, за да го спасят, но травмите му са били много тежки.

Павел Адамович е кмет на Гданск вече повече от 20 години. Нападението срещу него бе осъдено от всички политически и обществени сили в страната.

Полската полиция е задържала и 41-годишен мъж, който разпространил в Туитър заплахи към кметовете на други два големи полски града - Познан и Вроцлав. Той ще бъде съден за разпалване на ненавист, съобщава ТАСС.

Водещи

Най-четени