Почти милион чилийци излязоха по улиците на Сантяго 26.10 | 10:50

Протестиращите искаха икономически реформи и оставка на президента

От iNews.bg

Близо един милион души в Чили се включиха в протестен марш в столицата Сантяго, предадоха световните агенции. Въпреки, че акцията беше обявена като мирна, стигна се до сблъсъци и безредици - протестиращите се опитаха да нахлуят в парламента. Множеството настоя за икономически реформи и за оставката на консервативния президент Себастиан Пинера, предаде БНР.

Чилийският парламент беше евакуиран след като демонстранти се опитаха да го щурмуват. За да разпръсне събралото се множество, полицията използва сълзотворен газ, докато депутати и административен персонал напускат сградата.

Основна арена на протестите отново стана чилийската столица Сантяго, по улиците на която,  според кмета на града, вече са се събрали около един милион души със знамена и плакати. Това е може би най-масовата до момента демонстрация в страната, в която след броени часове влиза в сила комендантски час.

Протестите в Чили започнаха заради поскъпването на транспорта, но бързо прераснаха в демонстрации с искане за по-добър живот. На места протестите бяха съпроводени от пожари, грабежи и вандалски прояви, които причиниха смъртта на над 10 души. Ранените са стотици, арестувани са хиляди, а нанесените щети на бизнеса и инфраструктурата се изчисляват на милиони долари.

Водещи

Най-четени