Правилата на третия локдаун в Австрия 26.12 | 15:45

Търговските обекти са затворени

От iNews.bg

Третият локдаун, който влиза в сила от днес, 26 декември, е със строги мерки за сигурност. Забраната за излизане от дома е валидна за цялото денонощие, строго ограничени са социалните контакти. Търговските обекти са затворени с изключение на магазините за хранителни стоки, затворени са и хотелите, фирмите и организациите за отдих на открито, кината и театрите в страната, предаде БТА.

Локдаунът продължава за всички до 24 януари. Запланувано е по-ранното му приключване за лицата, които се тестват доброволно на 15, 16 или 17 януари и покажат отрицателен резултат. Масовите тестове ще са безплатни. За тестваните локдаунът приключва на 18 януари. Строгите мерки са валидни и за новогодишната нощ.

Изброени са няколко причини, поради които може да се напуска домът: за отиване на работа, за решаване на основни потребности като набавяне на храна, по медицински причини, за кратка разходка или упражняване на индивидуален спорт, за оказване на помощ на нуждаещи се.

Разрешени са срещи на хора от едно домакинство с едно лице от друго домакинство. Това се отнася изрично и за срещите на открито. Изключени от правилото са срещите с партньор в живота и с малолетни. Това позволява на баби и дядовци да се грижат за няколко внуци. Грижата за мололетни може да се извършва и от хора, които не са от семейството - съседи или познати.

Продължава действието на ограниченията за влизане в Австрия, които са в сила от 19 декември. Всички лица, които влизат в страната до 18 януари, трябва да се самоизолират за десет дни. Карантината може да бъде прекъсната след петия ден, като бъде направен ПСР или антигенен тест с отрицателен резултат. Изключение правят държавите, където броят на новозаразените все още е нисък - Австралия, Исландия, Япония, Нова Зеландия, Норвегия, Южна Корея, Уругвай, Ватикана, Финландия и Ирлаандия.

Също без ограничения могат да влизат хората от съседни държави, които работят в Австрия и преминават границата ежедневно, без тест могат да влизат и хората, които поне веднъж месечно пристигат по семейни причини или за да се срещнат със своите партньори в живота, както и поради тежки болести в семейството, смъртни случаи, погребения или раждания на близки членове от семейството.

Водещи

Най-четени