Правителството на Тереза Мей оцеля при вота на недоверие 17.01 | 11:44

Трудностите обаче тепърва предстоят

От iNews

Тереза Мей успя да запази премиерския си пост след гласувания вот на недоверие към правителството й, поискан от лидера на британската опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин. Той обвини кабинета в неспособност  за постигане на изгодна за страната сделка по Брекзит.

В Долната камара 325 депутати подкрепиха кабинета, а 306 му гласуваха недоверие, което бе очакван резултат от експертите. Те посочват, че дори членовете на Консервативната партия, които не са съгласни с Мей по споразумението за Брекзит, не са готови да предоставят на опозицията възможността от предсрочни избори, които да спечелят. По този начин Тереза Мей успя да намали заплахата от оставка, надвиснала над нея, пише ТАСС.

Същевременно животът на британския премиер никак не се улеснява. Излизането от ЕС е набелязано за 29 март, а през оставащите 71 дни до тази дата й предстои да намери изход от задънената улица, в която се озоваха преговорите с Брюксел. При това Мей ще трябва да преодолее разкола в собствената й партия, както и съпротивата на други партии, които са срещу излизането на Великобритания от ЕС.

Превод и редакция iNews

Водещи

Най-четени