Православните народи празнуват Бъдни вечер 06.01 | 13:33

В Русия, Сърбия, Македония и много други страни утре ще отбележат Рождество

От Филипа Тодева

Православните народи, които все още използват Юлианския календар, днес ще празнуват Бъдни вечер. Въпреки че те принадлежат към едно религиозно течение с българите, руснаци, сърби и македонци и много други следват по-стария календар, в който се различава от Грегорианския, по който се движим.

На 7 януари Рождество ще празнуват Сръбската православна църква, македонската, руската, украинската, беларуската, грузинската църква, Ерусалимската патриаршия и Света гора, египетските копти и последователите на стария календар в Гърция.

В Македония на Бъдни вечер, преди утрешния голям християнски празник малките деца ходят по домовете и пеят коледарски песни, а домакините ги даряват с дребни подаръци.

Православните вярващи в Сърбия ще отбележат днешния ден с традиционно внасяне и палене на "бъдници", литургии в храмовете и семейно събиране на постна трапеза.

Православната църква има две течения относно начина на определяне на църковните празници – старостилно и новостилно.

Ог 1968 г. Българската православна църква започва да използва Григорианския календар (новия стил). През 1990 г. от нея се отделя Българската старостилна православна църква поради несъгласие с използването на Григорианския календар в църковното богослужение. Дебатът за връщането на Юлианския календар в някои църковни среди продължава и днес. 

Водещи

Най-четени