Правосъдният министър на Япония призна за връзки с якудза 12.10 | 16:11

Това е втори скандал с Танака, който няма намерение да напусне поста си

От Елена Коцева

Японският министър на правосъдието Кейсю Танака призна за връзки с мафията, съобщават японските всекидневници днес, цитирани от lenta.ru.

Според информацията, 74-годишният Танака е бил гост на вечерно парти, организирано от главата на един от клановете на якудза. Министърът дори е произнесъл реч пред останалите гости. Става въпрос за история с 30-годишна давност, но публикациите отбелязват, че Танака е участвал активно и в търсенето на невеста за един от членовете на мафиотската организация в Йокогаме.

Според коментара министърът заявил, че единственото, което е искал, е да помогне на бащата на жениха при търсенето на подходяща жена, като при това не е знаел да принадлежността на младия мъж към престъпната организация. Танака е обяснил и че разбирайки след много време за неговото членство в якудза, е призовал младежа да напусне мафията.

Секретарят на кабинета на министрите Осаму Фудзимура отказа на коментира новата информация, както и отказа на отговори на въпроса дали премиерът Есихико Нода ще уволни правосъдния министър с познати и връзки в престъпния свят.

Японските вестници напомнят, че това е вече втори скандал с участието на Кейсю Танака. Само преди няколко дни той беше уличен в получаване на парични средства под формата на благотворителност на стойност 420 хиляди йени от гражданин на Китай. Преводът е направен през 2006 година, но според закона японските политици нямат право да получават пари от чуждестранни граждани.

На това обвинение Танака отговори, че е върнал парите и има намерение да продължи своята работа като министър на правосъдието.

Японската мафия, якудза, е сред най-големите престъпни организации пуснала множество разклонения по целия свят. По официални данни само в Япония има около 87 000 членове якудза. Най-влиятелните кланове са ситуирани в Токио, Кобе и Осака.

Счита се, че участниците в престъпната групировка в продължение на много години са оказвали значително влияние в политиката и бизнеса в Япония.

От 1992 година в сила е Законът срещу престъпните групировки, в който якудза официално са наречени "престъпно съдружие".

Водещи

Най-четени