Прага иска падане на антируските санкции, но и тези срещу ЕС 22.11 | 12:54

Това ще бъде в интерес и на двете страни, отбеляза Путин на срещата си със Земан

От iNews.bg

Чешкият президент Милош Земан призова за прекратяване на санкциите на ЕС, наложени срещу Русия заради кризата в Украйна, както и на мерките за ответни мерки, въведени от Москва. Проруския настроеният 73-годишен ветеран направи забележките след среща с руския президент Владимир Путин в черноморския курорт Сочи предаде БГНЕС.

"Не съм приемал тези санкции. Аз отдавна се противопоставям срещу тях. Това не е само въпрос на европейски санкции срещу Русия, но и на руски санкции спрямо ЕС", отбеляза той.

Мнението му подкрепи и руският държавен глава. "Стабилизирането на отношенията между Русия и ЕС ще бъде в общ интерес”, каза Путин, благодарейки на Земан за "усилията, които е полагал за развитието на руско-чешките отношения".

Връзките между Брюксел и Москва бяха обтегнати след анексирането на Кримския полуостров от руското правителство през 2014 г. Европейският съюз въведе тежки икономически санкции, насочени предимно към банки, както и към отбранителни и петролни компании. Русия отговори, като забрани вноса на хранителни продукти от държави-членки на ЕС.

Водещи

Най-четени