Прага се вдигна срещу Меркел 25.08 | 16:11

В Чехия, където наскоро отбелязаха годишнина от Пражката пролет, дори руският президент Путин се радва на повече популярност от канцлера, коментира Die Welt

От iNews.bg

В Прага се провеждат протести на политически партии и на неправителствени организации във връзка с посещението на германският канцлер Ангела Меркел в Чехия. Протестиращите изразяват най-вече несъгласие по повод миграционната политика на германския канцлер, предаде ТАСС.

"Още сутринта по улиците на града, по които ще премине кортежът, излязоха десетки недоволни от нея хора", заяви председателят на "Партията на свободните граждани" и европейски депутат Петер Мах. Последователите на партията развяват транспаранти с призива "Г-жо Меркел, никакъв диктат, иначе ще има Чехзит".

Междувременно Меркел ще бъде приветствана от привържениците на разпределянето на бежанци сред страните от ЕС. В кметството на Прага са постъпили девет молби за провеждането на митинги в подкрепа и в критика на политиката ѝ.

По-рано днес германският ежедневник Die Welt коментира, че съседната им Чехия е страна, в която дори руският президент Владимир Путин се радва на повече популярност от канцлера Меркел.

Доскоро много чехи гледаха с добро око на Меркел. Те харесваха германците, които познават от студентските си практики и обученията, а в страната им немският език се владее поне повърхностно от голяма част от гражданите. Но от началото на "политиката на добре дошли" към мигрантите (Willkommenspolitik), одобрението към лидера на Германия претърпя истински срив в Чешката република, падайки наполовина до нива от 18 %, показа проучване на пражки вестник, публикувано през почивните дни.

Дори руският президент Владимир Путин се радва на по-голяма популярност сред чехите, показа изследването на общественото мнение. Данните граничат с чудо в страната, в която в последните дни бе отбелязана годишнината от Пражката пролет, потушена с кръв по инициатива на Москва, отбелязва Фокус.

Водещи

Най-четени