Празен стол ще чака наградения с Нобела за мир 27.11 | 14:36

На церемонията в Осло празен стол ще представлява лауреата Лю Сяобо

От Елена Коцева

Празен стол ще представлява новия лауреат на Нобелова награда за мир на церемонията по награждаването на 10 декември. Информацията оповести живеещият в изгнание китайски дисидент Ян Цзянли.

iNews припомня, миналата седмица представител на комитета в Осло обяви, че на практика няма кой да получи тази година наградата, тъй като Лю Сяобо се намира в затвора с 11-годишна присъда, а съпругата му е под домашен арест.
Така за първи път в историята на най-престижните международни награди Нобеловата награда за мир няма да бъде връчена.

Според коментара на Цзянли този безпрецедентен жест ще символизира лишаването от свобода на китайския интелектуалец.

"Празният стол на лауреата ще покаже на света, че Лю Сяобо гние в затвора и че положението с правата на човека в Китай заслужава вниманието на международната общност", посочи Ян, който сам е изкарал пет години в китайски затвор. Самият Ян Цзянли ще присъства на церемонията.

 

Лю Сяобо, който е на 54 години, е един от най-известните дисиденти в Китай и виден защитник на демократичните ценности.

През 1989 година той е един от участниците в протеста на площада Тиенанмън в Пекин и от тогава се намира под постоянното наблюдение на китайските власти. Лю Сяобо е един от авторите на т.нар. Харта 08 - открито писмо, в което се призовават китайските власти да спазват правата на човека и да проведат политически реформи.
Харта 08 е подписана от повече от 300 общественици и борци за граждански права в страната.

Веднага след като комитетът в Осло обяви тазгодишния лауреат на нобеловата премие за мир, Германия, Франция, както и председателят на ЕП призоваха китайските власти за освободят от затвора дисидента. Това не е станало и до този момент, а Китай обяви, че няма да идпрати свой представител на церемонията в Осло.

Лю Сяобо неведнъж до този момент се е превръщал в точка на напрежение между Китай и Западния свят. САЩ и редица други демократични страни настояват за освобождаване на правозащитника.

 

Най-четени